Certyfikacja FSSC 22000
Certyfikacja systemu zarządzania — FSSC 22000 obejmuje następującą działalność związaną z łańcuchem żywnościowym
- Hodowla zwierząt na mięso / mleko / jaja / miód
- Hodowla ryb i owoców morza
- Przetwarzanie łatwo psujących się produktów zwierzęcych
- Przetwarzanie łatwo psujących się produktów roślinnych
- Przetwarzanie łatwo psujących się produktów zwierzęcych i roślinnych (produkty mieszane)
- Przetworzone produkty żywnościowe o przedłużonej trwałości (przechowywane w temperaturze pokojowej)
- Produkcja pasz dla zwierząt
- Produkcja karmy dla psów i kotów
- Produkcja karmy dla zwierząt domowych innych niż psy i koty
- Catering
- Sprzedaż detaliczna i hurtowa
- Świadczenie usług transportu i przechowywania łatwo psującej się żywności i pasz
- Świadczenie usług transportu i przechowywania żywności i paszy w warunkach pokojowych
- Produkcja opakowań do żywności i pasz oraz materiałów opakowaniowych
- Produkcja (bio) chemikaliów
Syetem FSSC łączy ocenę wymagań ISO 9001 i ISO 2200. Przedsiębiorstwa, które posiadają certyfikat ISO 22000 i chciałyby certyfikować się na zgodność ze standardem FSSC, muszą jedynie przejść audyt rozszerzający na zgodność z wymaganiami ISO 22002-1 lub ISO 22002-4 – w zależności od zakresu działalności (wcześniej były to odpowiednio PAS 220 i PAS 223).
Zasady certyfikacji FSSC 22000
W związku ze koniecznością ujednolicenia fragmentarycznego podejścia do zarządzania bezpieczeństwem żywności został stworzony, w ramach (Global Food Safety Initiative) standard dla organizacji działających w łańcuchu żywności. Standard opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o systemów zarządzania ISO 9001 i ISO 22000. Certyfikacja zapewnia, że system zarządzania bezpieczeństwem żywności, wprowadzony w firmie, został oceniony przez niezależną akredytowaną jednostkę certyfikującą i spełnia wymagania normy FSSC 22000.
Schemat certyfikacji FSSC 22000 różni się w zależności od roli organizacji w łańcuchu dostaw i obejmuje spełnienie następujących wymagań
- systemów ISO 9001 i ISO 22000
- programów wstępnych ISO/TS 22002 (1-4),NEN/NTA
- pkt. 2.4.1 ( Wymagań dotyczących certyfikacji) zawartych na stronie https://www.fssc22000.com/
Zobacz ile organizacji posiada certyfikat FSSC 22000 w twojej okolicy
Korzyści
- efektywne wykorzystanie nabytych wcześniej certyfikatów (HACCP, ISO 22000, ISO 9001)
- gwarancja bezpiecznej żywności potwierdzona niezależną ocenę strony trzeciej
- wzrost efektywności produkcji
- potwierdzenie zgodności z polskim i międzynarodowym prawem żywnościowym
- wzrost konkurencyjności na rynku międzynarodowym
- wzrost zaufania kontrahentów oraz dostawców
- obniżenie kosztów realizacji wymagań systemu bezpieczeństwa żywności w zgodzie z innymi
- spełnienie wymagań stawianych przez łatwa integracja z istniejącymi systemami zarządzania jakością, takimi jak ISO 9001 czy ISO 22000
- certyfikat, który dzięki uznawalności GFSI, może zostać uznany przez kontarhentów (również sieci handlowe) na równi z certyfikatami BRC i IFS
- obniżenie kosztów eksploatacji - poprzez ciągłe doskonalenie procesów
- lepsze zarządzanie ryzykiem, kontrahentów ( np. duże hipermarkety)budowa lepszej marki dla swoich wyrobów i usług
- zwiększenie zaufania do jakości żywności
- zmniejszenie zagrożenia dla zdrowia
- wzmocnienie zaufania klientów i urzędów kontrolnych do wytwarzanych produktów
- umocnienie marki producenta
Certyfikacja przez akredytowaną jednostkę certyfikującą
- Ocena i rejestracja wniosku o certyfikację.
- Wyznaczenie terminu przeprowadzenia certyfikacji (audytu certyfikacyjnego jest prowadzone w dwóch etapach).
- Powołanie zespołu audytorów.
- Plan kontroli procesu.
Ocena systemu w etapach:
- przegląd dokumentacji klienta,
- badanie stanu faktycznego na miejscu u klienta lub wybranej lokalizacji.
Raport z audytu certyfikacyjnego, ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Uwagi
Certyfikat jest ważny przez 3 lata ale co roku jest prowadzony audyt nadzoru. Wyniki z audytu nadzoru są potwierdzeniem ważności certyfikatu i sprawdzeniem stosowania przyjętych standardów. W przypadku stwierdzenia istotnych odchyleń (niezgodności z normą) certyfikat może być cofnięty.