Certyfikacja GMP+
GMP + Feed Safety Assurance to program certyfikacji opracowany w celu zagwarantowania bezpieczeństwa pasz i zapewnienia konsumentów o odpowiedzialnym sposobie ich produkcji, przetwarzania, handlu, przechowywania i transportu.
Program GMP + FSA został zainicjowany i opracowany w 1992 r. Przez holenderski przemysł paszowy w odpowiedzi na różne incydenty związane z zanieczyszczeniem materiałów paszowych.
Chociaż na początku był to program krajowy, z czasem przekształcił się w program międzynarodowy zarządzany przez GMP + International. W ten sposób GMP + International stała się niezależną organizacją zarządzającą programem certyfikacji pasz.
Znaczenie certyfikatu GMP+
Od 1 stycznia 2006 r. w obowiązują przepisy dotyczące higieny pasz (rozporządzenie (WE) 183/2005). Głównym celem wymienionego rozporządzeniu, jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań higienicznych, zawartych w systemie HACCP.
Ponieważ standard GMP + FSA obejmuje zarówno wymagania HACCP określone w Codex Alimentarius jak i ISO 22000. Posiadanie certyfikatu GMP+ może być traktowane jako potwierdzeniem spełnienia wymagań "dyrektywy paszowej"
Zakres akredytacji
Oferujemy Państwu certyfikację w następujących obszarach opisanych w GMP+
Korzyści z certyfikacji GMP+
- gwarancja bezpieczeństwa higienicznego pasz potwierdzona niezależną ocenę strony trzeciej
- stanie się częścią globalnego systemu zapewniania jakości pasz (certyfikat GMP + jest akceptowany na całym świecie przez około 17 200 firm certyfikowanych w 72 krajach
- utrzymanie obecnych i zdobycie nowych klientów i rynków
- zapewnienie ciągłości działania organizacji poprzez lepsze zarządzanie ryzykiem i procesami ,
- budowa lepszej marki dla swoich wyrobów i usług
- utrzymanie odpowiedniej dyscypliny produkcyjnej
Kroki w kierunku certyfikacji GMP +
- Ocena i rejestracja wniosku o certyfikację.
- Wyznaczenie terminu przeprowadzenia certyfikacji (audytu certyfikacyjnego jest prowadzone w dwóch etapach).
- Powołanie zespołu audytorów.
- Plan kontroli procesu.
Ocena systemu w etapach:
- przegląd dokumentacji klienta,
- badanie stanu faktycznego na miejscu u klienta lub wybranej lokalizacji.
Raport z audytu certyfikacyjnego, ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Uwagi
Certyfikat jest ważny przez 3 lata, ale co roku jest prowadzony audyt nadzoru. Wyniki z audytu nadzoru są potwierdzeniem ważności certyfikatu i sprawdzeniem stosowania przyjętych standardów. W przypadku stwierdzenia istotnych odchyleń (niezgodności z normą) certyfikat może być cofnięty.