Certyfikacja IFS ( Food)
Standardy IFS (International Featured Standards ) to jednolite standardy dotyczące żywności, produktów i usług. Zapewniają, że firmy z certyfikatem IFS wytwarzają produkt lub świadczą usługi zgodne ze specyfikacjami klientów, jednocześnie stale pracując nad doskonaleniem procesów. Jednym z tych standardów ( obecnie 6) jest IFS Food, który ma już swoją 7 wersję. IFS Food jest najbardziej rozpoznawalnym standardem w branży spożywczej dlatego tak wiele organizacji stara się o jego certyfikację.
Zasady certyfikacji IFS Food
Audyt certyfikacyjny przeprowadza się po wypełnieniu wniosku o certyfikację i wyznaczeniu daty audytu. Audyty nadzoru przeprowadzane są co 12 miesięcy. Warto zaznaczyć, że zgodnie z nowymi wymaganiami IFS Food 7:
- co trzeci audyt jest niezapowiedziany.
- większy nacisk położono na ocenę miejsca prowadzenia działalności niż samą dokumentację systenową
- kultura organizacyjna związana z bezpieczeństwem żywności została dodana jako element oceny
Wynikiem każdego audytu jest raport końcowy, w którym znajduje się podsumowanie z przeprowadzonej oceny poziomu zgodności z wymaganiami standardu. W przypadku ewentualnych wykrytych niezgodności organizacja ma za zadanie podjąć odpowiednie działania korygujące. Zadanie i termin ich wykonania wyznacza jednostka certyfikująca.
Korzyści
- zdobycie globalnych rynków dla swoich wyrobów ( marek własnych)
- zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez wdrożenie i nadzór nad przestrzeganiem wymagań standardu
- mobilizacja i dyscyplina pracy zgodnie z wymaganiami, które są nadzorowane
- spełnienie wymagań stawianych przez klientów, kontrahentów ( np. duże hipermarkety)
- optymalizacja i doskonalenie procesów produkcyjnych poprzez audyty wewnętrzne
- budowa lepszej marki dla swoich wyrobów
Certyfikacja przez akredytowaną jednostkę certyfikującą
- Ocena i rejestracja wniosku o certyfikację.
- Wyznaczenie terminu przeprowadzenia certyfikacji (audytu certyfikacyjnego jest prowadzone w dwóch etapach).
- Powołanie zespołu audytorów.
- Plan kontroli procesu.
Ocena systemu w etapach:
- przegląd dokumentacji klienta,
- badanie stanu faktycznego na miejscu u klienta lub wybranej lokalizacji.
Raport z audytu certyfikacyjnego, ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Uwagi
Certyfikat jest ważny przez 3 lata, ale co roku jest prowadzony audyt nadzoru. Wyniki z audytu nadzoru są potwierdzeniem ważności certyfikatu i sprawdzeniem stosowania przyjętych standardów. W przypadku stwierdzenia istotnych odchyleń (niezgodności z normą) certyfikat może być cofnięty. Audyt w 3 roku jest niezapowiedziany