Certyfikacja IFS ( Food)

Standardy IFS (International Featured Standards )  to jednolite standardy dotyczące żywności, produktów i usług. Zapewniają, że firmy z certyfikatem IFS wytwarzają produkt lub świadczą usługi zgodne ze specyfikacjami klientów, jednocześnie stale pracując nad doskonaleniem procesów. Jednym z tych standardów ( obecnie 6)  jest IFS Food, który ma już swoją 7 wersję. IFS Food jest najbardziej rozpoznawalnym standardem  w branży spożywczej dlatego tak wiele organizacji stara się o jego certyfikację.

Zapytaj o szczegóły certyfikacji !
Skontaktuj się z nami Wypełnij formularz Zamów szkolenie
 

Zasady certyfikacji IFS Food

Audyt certyfikacyjny przeprowadza się po wypełnieniu wniosku o certyfikację i wyznaczeniu daty audytu. Audyty nadzoru przeprowadzane są  co 12 miesięcy.  Warto zaznaczyć, że zgodnie z nowymi wymaganiami IFS Food 7:

  • co trzeci audyt jest niezapowiedziany. 
  • większy nacisk położono na ocenę miejsca prowadzenia działalności niż samą dokumentację systenową
  • kultura organizacyjna związana z bezpieczeństwem żywności została dodana jako element oceny

Wynikiem każdego audytu jest raport końcowy, w którym znajduje się podsumowanie z przeprowadzonej oceny poziomu zgodności z wymaganiami standardu. W przypadku ewentualnych wykrytych niezgodności organizacja ma za zadanie podjąć odpowiednie działania korygujące. Zadanie i termin ich wykonania wyznacza jednostka certyfikująca. 

Korzyści

  1. zdobycie globalnych rynków dla swoich wyrobów ( marek własnych)
  1. zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez wdrożenie i nadzór nad przestrzeganiem wymagań standardu 
  1. mobilizacja  i dyscyplina pracy zgodnie z wymaganiami, które są nadzorowane 
  1. spełnienie wymagań stawianych przez klientów, kontrahentów ( np. duże hipermarkety)
  1. optymalizacja i doskonalenie procesów produkcyjnych poprzez audyty wewnętrzne 
  1. budowa lepszej marki dla swoich wyrobów

Certyfikacja przez akredytowaną jednostkę certyfikującą

Certyfikacja przez akredytowaną jednostkę certyfikującą

  • Ocena i rejestracja wniosku o certyfikację.
  • Wyznaczenie terminu przeprowadzenia certyfikacji (audytu certyfikacyjnego jest prowadzone w dwóch etapach).
  • Powołanie zespołu audytorów.
  • Plan kontroli procesu.

Ocena systemu w etapach:

  • przegląd dokumentacji klienta,
  • badanie stanu faktycznego na miejscu u klienta lub wybranej lokalizacji.

Raport z audytu certyfikacyjnego, ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.

Uwagi

Certyfikat jest ważny przez 3 lata, ale co roku jest prowadzony audyt nadzoru. Wyniki z audytu nadzoru są potwierdzeniem ważności certyfikatu i sprawdzeniem stosowania przyjętych standardów. W przypadku stwierdzenia istotnych odchyleń (niezgodności z normą)  certyfikat może być cofnięty. Audyt w 3 roku jest niezapowiedziany 

Systemy związane